آشنایی با انواع روکش ها دندان سبب می شود، با آگاهی کامل درست ترین انتخاب را داشته باشیم. اگر لبخندی جذاب و گیرا می خواهید به دندان هایی سفید و براق نیاز دارید که کاملا ردیف باشند.
برای انتخاب بهترین نوع از روکش های دندانی عواملی مانند :مشکل دندان، میزان آسیب دندان ها، هزینه ها، نیازهای درمانی و تمایل بیمار برای زیبایی تاثیر خواهد داشت.
انواع روکش ها
هر بیمار در انتخاب نوع روکش دندانش چند انتخاب دارد. بعضی از انواع روکش ها دندان شامل موارد زیر می شوند:
لومینیرز
جدیدترین نوع از انواع روکش ها دندان مربوط به روکش های بسیار نازک با نام لومینیرز است. این نوع معمولا بدون بی حسی نصب می شود. پیشرفت علم سبب به وجود آمدن این نسل از روکش ها شده که برای دندان های با لک و خراشیده شده، تغییر رنگ داده استفاده می شود.
علاوه بر مواردی که ذکر شد از این روش درمانی برای ترمیم روکش ها و پل های قدیمی دندان هم می توان بهره برد.
لمینت
به لایه نازکی از پرسلاین، لمینت گفته می شود که از آن برای روکش دندان های جلویی و درمان زردی آن ها استفاده می کنند. ونیر دندان یا همان لمینت از جمله راه های پرطرفدار در انواع روش های زیبایی دندان است. روش انجام کار بدین صورت است که دندان پزشک یک پوسته همرنگ دندان که جنس آن از پرسلاین یا کامپوزیت می باشد را روی سطح خارجی دندان قرار می دهند. دیگر امروزه استفاده از لمینت به علت سادگی و انعطاف پذیری آن در انواع درمان های زیبایی، از رایج ترین روشهاست.
لیتیوم
این نوع از انواع روکش ها دندان از سرامیک های شیشه ای در گروه ساختارهای کریستالی و یا لیتیوم دی سیلیکات تشکیل شده اند. به شکل کلی چنین ترکیباتی مقاومت زیادی دارند و آن هم به خاطر انبساط گرمایی کمی است، که دارند. این نوع از سرامیک های شیشه ای مقاوم را می توان با استفاده از تکنیک های جدید شناخته شده یا روش های جدید پردازش CAD/CAM تولید کرد.
روکش زیرکونیا
روکش دندان ساخته شده از زیرکونیوم کاملا شبیه به دندان طبیعی می باشد. نقطه قوت چنین روکش هایی سادگی در عین حال مقاومت بالای آن هاست. دستگاه های دیجیتال عموما میتوانند این نوع روکش را در طول یک روز بسازند.
در دنیای امروز روکش های زیرکونیا به علت نشکن بودنشان از جمله پیشرفته ترین انواع روکش ها دندان شناخته می شوند. یک لایه سفید رنگ از Zirconium Oxid میزان استحکام دندان هنگام جویدن را تا 1200 مگا پاسکال بالا می برد.
روکش زیرکونیا با بافت زنده و مخاط دهان سازگاری زیادی دارد؛ همچنین ظاهر آن هم بسیار طبیعی است.
کلینیک دکتر طوسی سعی دارد تا علاوه بر زیبایی بخشیدن به دندان های شما، دوام و ماندگاری بالا و عدم وجود مشکل در جویدن غذا را هم به شما هدیه دهد.
تفاوت بین پرکردن دندان و روکش دندان چیست؟
کاربرد انواع روکش ها دندان
از روکش دندان در موارد زیادی می توان بهره برد. مثلا :
- دندانی که به خاطر پرشدگی وسیع، شکننده شده است.
- دندانی که تاجش شکسته یا نسج باقی مانده ی آن توان تحمل پرکردگی را ندارد.
- در دندانی که عصب کشی شده و به علت قطع شدن تغذیهٔ داخلی و تغییر رنگ نیاز به روکش پیدا کرده است.
- ترمیم دندان بدرنگ و بدشکل.
- درمان ترک در دندانی ها.
- بازسازی سطوح جونده دندان.
مزیت روکش سرامیکی
این نوع روکش عموما سفید رنگ و نیمه شفاف است که با هر توناژ پوستی قابلیت تطبیق دارد. بزرگترین مزیت روکش های سرامیکی این است که به هیچ وجه رنگشان تغییر پیدا نمی کند. همچنین عزیزان می توانند از آن برای دندان های جلویی استفاده کنند.
به این دلیل که در زمان حرف زدن و لبخند کردن دندان های جلویی دیده می شوند، پس روکش تمام سرامیکی بهترین انتخاب خواهد بود. عمر طولانی این مدل روکش ها از دیگر مزایا آن ها است و می توانند مدت زمان طولانی تری زیبایی را به دندان های شما ببخشند.
اما مراقب باشید که این نوع روکش نسبت به نوع فلزی یا سرامیکی فلزی دارای استحکام کمتری هست، پس باید در نگهداری آن کوشا باشید.
مزیت های روکش سرامیکی فلزی
این مدل روکش ها دارای مقاومت بیشتری نسبت به نوع قبلی دارند. علت هم از اسم آن مشخص است؛ چراکه از فلز در آنها استفاده شده است.
این مدل روکش برای دندان ها آسیا که نیازمند تحمل فشار بیشتری هستند، استفاده می شود. پس اگر دندان های آسیا شما دچار مشکل اند، استفاده از این مدل روکش ها پیشنهاد می شود.
اما خب با این مدل روکش ها دیگر نگران لب پرشدگی دندانتان نیستید. عموما در مواردی مانند کجی دندان، ناهمراستایی در دندان ها و دندان قروچه از روکش سرامیکی فلزی استفاده می شود.
اما عمر روکش دندان چند سال است ؟
معمولا ما انتظار داریم که دندان هایمان تا آخر عمر به ما خدمت کند، ولی عواملی سبب می شوند که این اتفاق نیوفتد. مثل : پوسیدگی، شکستن دندان، بیماری های لثه و …
پس طبیعتاً این اتفاق برای انواع روکش ها دندان هم صدق می کند. پس فراموش نکنید که بعد از گذاشتن روکش به بهداشت دهان و دندان هایتان توجه کنید. در عین حال به صورت منظم نزد دندانپزشکتان جهت چکاپ بروید.
با رعایت این موارد عمر روکش دندان هایتان را بیشتر کنید.
مراحل انجام روکش دندان
درابتدا باید بدانید که مراحل انجام روکش دندان به نوع آن بستگی دارد.
آماده سازی اولیه دندان ها
در همه انواع روکش ها این مرحله باید انجام شود. بدین ترتیب که دندان برای روکش آماده شود و اگر مواردی مانند درمان ریشه و ترمیم نیاز بود، قبل از روکش حتما به آن رسیدگی شود.
آماده سازی دندان ها پس از انجام درمان های اولیه انجام می شود و شامل تراش سطح جونده و دور تا دور دندان می باشد. میزان تراش به نوع روکشی که انتخاب می کنید، بستگی دارد.
سپس قالب گیری دندان به وسیله مواد مخصوص اتفاق می افتد که بعد از آن به لابراتوار منتقل می شود. به علاوه قالب فک مقابل هم ساخته می شود. علت این است که تکنسین لابراتوار باید به برقراری رابطه بین دو فک توجه کند و بتواند روکش را با نواحی تماس صحیح با دندان های مقابل بازسازی کند.
تست زیرساختار روکش
در این مرحله فریم روی دندان امتحان می شود. در انواع فلزچینی از این روکش ها فریم فلزی می باشد ولی در روکش های تمام سرامیکی، زیرساختار روکش سرامیک است. سپس رنگ روکش نهایی بطبق سلیقه فرد انتخاب می شود و مجددا کار به لابراتوار ارسال می شود.
اضافه شدن لایه سرامیکی
در این مرحله، لایه ی سرامیکی روی فریم قرار می گیرد و روکش تکمیل می شود. سپس از نظر اندازه، فرم، رنگ و نواحی تماس با دندان های مجاور کاملا چک می گردد. باز هم پس از ایجاد تغییرات، مجددا کار جهت گلیز نهایی به لابراتوار فرستاده می شود.
نصب کردن روکش
آخرین مرحله مربوط به نصب روکش می باشد. روکش جهت گلیز نهایی در کوره قرار می گیرد و روکش با سمان که نوعی چسب است روی دندان ها چسبانده می شود.
البته در مورد بعضی از روکش های تمام سرامیک که ساختاری یکپارچه دارند (مونولیتیک) و یا در روکش های فلزی، مرحله دوم چک فریم حذف می شود.
طریقه تراش دندان برای روکش
پیش از ساخت روکش لازم است که دندان آسیب دیده، آماده شود. این آمادگی طبق مراحل زیر پیش می رود :
بی حس کردن دندان
پیش از اینکه فرآیند آغاز شود، دندان و لثه باید بی حس شود. اما اگر دندان از قبل درمان ریشه شده باشد، دیگر نیازی به بی حسی نیست. با این حال، باز هم ممکن است دندان پزشک تشخیص دهد که بی حس کردن لثه اطراف دندان نیاز است.
شکل دادن به دندان
– از همه باید مقدار مشخصی از ساختار دندان تراش خورده شود.
به این دلیل که هر روکش به خودی خود ضخامتی دارد، برای اینکه بتوان آن را روی دندان قرار داد باید کمی از دندان تراش داده شود؛ تا امکان نصب روکش فراهم شود. مهارت دندان پزشک در این بخش بسیار مهم است زیرا ممکن است این تراش غیراصولی به دندانهای مجاور و دندانی که در حال تراش است، آسیب برساند.
میزان تراش دندان برای روکش بین یک و نیم تا دو میلیمتر می باشد. این میزان تراش برای نصب روکش های سرامیکی و فلز-سرامیکی است؛ که برای روکش های طلا میزان تراش کمتر است.
– تراش دندان برای روکش باید شکل مناسبی به دندان بدهد.
پس از اینکه دندان به طور کلی و به جهت منظم قرار گرفتن روکش درمیان بقیه دندان ها برش خورد، نوبت به آن می رسد که شکل مخروطی برای دندان ایجاد شود. دلیل این مدل شکل دهی این است که روکش به آسانی روی دندان تراش خورده قرار بگیرد و از حفظ و پایداری آن اطمینان حاصل شود.
سوالات متداول
چه عواملی موجب شکستن روکش دندان می شوند؟
به طور کلی شکستن روکش دندان دو علت اصلی دارد. علت اول، لابراتواری است. به این صورت که اگر یک سری نکاتِ تخصصی در مراحل ساخت تاج (در لابراتوار) به خوبی رعایت نشود، بعدها باعث پریدگی یا آسیب به تاج میشود.
علت دوم عدم مراقبت درست از جانب بیمار است.
چنانچه شخص به نکات و توصیهها توجه نداشته باشد و به عنوان مثال خوراکی یا اشیاء سفت و سخت گاز بزند، ممکن است منجر به شکستن روکش دندان شود.
اگر روکش دندان بشکند باید چه کنم ؟
شکستنِ روکش جزو موارد اورژانسی در دندان پزشکی محسوب نمی شود؛ ولی بهتر است به مطب دندان پزشک خود مراجعه کنید تا روکش تعمیر یا تعویض شود. علت این تعجیل در درمان این است که در آینده فرد دچار مشکلاتی مانند پلاک میکروبی، مشکل لثه، پوسیدگی دندان، آسیب به دندانهای مقابل یا مجاور و … نشود.
چگونه روکش شکسته ترمیم می شود ؟
اگر میزان آن کم باشد مثلا کمی لب پر شده باشد، با کامپوزیتِ همرنگِ روکش ترمیم می شود. ولی اگر میزان آسیب زیاد یا لب پر شدگی گسترده باشد، باید روکش به طور کامل تعویض گردد.
امکان روکش کردن چند دندان کنار هم وجود دارد ؟
اکثر افراد به جهت روکش یک دندان به دندان پزشک مراجعه می کنند، اما چنانچه دو یا چند دندان در کنار هم نیاز به ترمیم گسترده داشته باشند و مراجع ترجیحش نصب روکش به جای ترمیم بیلداپ باشد، امکان نصب روکش برای چند واحد دندان هم وجود دارد.
روکش دندان برای دندان های کنار هم، بیشتر برای دندان های قدامی که در طرح لبخند هستند انجام میشود. مثلا اکثر افراد درمان روکش دندان متصل را برای دندانهای 4 و 5 فک بالا درخواست میدهند.
و در اخر …
در این مقاله سعی براین بود تا همه چیز درمورد روکش دندان مورد بررسی قرار گیرد. از کاربرد و مزایا گرفته تا روش انجام کار ذکر شد. اگر در این باره نیاز به مشاوره دارید، کلینیک دکتر طوسی در کنار شماست تا انواع خدمات روکش دندان را در محیطی کاملا تخصصی دراختیار شما قرار دهد. برای مشاوره و رزرو وقت با ما درارتباط باشید.
کاشت دندان بدون ایمپلنت – 4 روش جایگزین ایمپلنت