جرم گیری دندان به منظور برطرف کردن زبری یا همان جرم دندان انجام می شود. بعد از اینکه غذایی می خورید، یک ماده سفید رنگی روی دندان باقی می ماند که پلاک دندان یا پلاک باکتریایی نام دارد. به بیان دیگر این پلاک یک بخش چسبنده و بیرنگ از باکتری است که به طور مداوم در بین خطوط روی دندان در حال تشکیل است. اما روش های جرم گیری دندان بسیار متفاوت اند و با استفاده از آن می توانید این لایه ی باکتری را از بین ببرید.
این پلاک ها حامل مقداری زیادی باکتری هستند که سبب می شوند درنهایت حفره و سوراخ در دندان فرد ایجاد می کنند. اگر زود به داد دندان هایتان برسید، این پلاک با مسواک و نخ دندان برطرف می شود. اما اگر به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت ندهید، این رسوبات با مسواک از بین نمی رود و شبیه سنگ آهکی می شود که به مینای دندان متصل شده و به زیر لثه نیز رسوب می کند.
ایجاد این پلاک باکتریایی برای همه عادی است، زیرا باکتری ها در دهان ما پیوسته درحال تشکیل شدن هستند. این باکتری ها از مواد غذایی و بزاق دهان شما تغذیه می کنند که پس از خوردن غذا، آن را تجزیه می کنند.
بدین ترتیب اسید آزاد شده بیشتر و بیشتر می شود تا به مینای دندان آسیب برسد. اگر پلاک باکتریایی خارج نشود، لثه را در اطراف دندان تحریک کرده و موجب آماس و التهاب آن می شود. علت برخی از قرمزی ها، تورم ها و خونریزی لثه نیز همین است.
پیشنهاد مطالعه : بهترین و جدیدترین روش های زیبایی دندان
اصلا جرم گیری دندان به چه معناست ؟
روش های جرم گیری دندان از جمله روش های دندانپزشکی برای سفید کردن دندان ها است. این روش شامل برداشتن پلاک و جرم از روی دندان ها و لثه ها می شود که معمولاً توسط دندانپزشک یا متخصص بهداشت دندان به عنوان بخشی از یک معاینه منظم دندانپزشکی انجام می شود.
نکته دیگری که می توان آن را به عنوان یکی از مزیت های جرم گیری دندان دانست، از بین رفتن بوی بد دهان، جلوگیری از پوسیدگی دندان است. قبل از انجام کار باید معاینه انجام بشود و وضعیت دندان و لثه ها کاملا بررسی شود.
آیا جرم گیری سبب آسیب به دندان می شود؟
آیا جرم گیری دندان ضرری دارد ؟
همان طور که گفته شد، اگر جرم در دهان باقی بماند سبب عفونت در بافت لثه و آسیب جدی به دندان ها می شود. انواع روش های جرم گیری دندان این رسوبات را تماما از بین می برند.
اما باور اشتباهی که در میان ما رواج یافته است، این مورد می باشد که جرم گیری دندان برای دندان ها ضرر دارد و باعث نازک شدن مینای دندان می شود. اما فراموش نکنید که باقی ماندن این جرم ها در دهان خطرناک تر از جرم گیری خواهد بود. پس با علم بر اینکه جرم گیری نکردن و رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان چه مشکلاتی را برای شما ایجاد می کند، بهتر است عوارض کوتاه مدت و سطحی جرم گیری را نادیده بگیرید و اقدام کنید.
بررسی مزایا ومعایب خمیر دندان ذغالی
علل تشکیل جرم دندان
برخی فکر می کنند که فقط دندان های مسواک نشده دچار جرم گرفتگی می شوند، اما باید بدانید که به وجود آمدن این جرم ها از آنچه که تصور دارید راحت تر اتفاق می افتد.
حتی اگر بهداشت فردی را به درستی رعایت کنید باز هم باعث به تعویق افتادن جرم بستن دندان ها می شوید ولی مانع از به وجود آمدن آن نخواهید شد.
عمده ترین علل تشکیل جرم های دندانی شامل :
- طریقه مسواک زدن غیراصولی و یک بار در روز
- عدم استفاده از نخ دندان
- عدم استفاده از دهانشویه مناسب
- خوردن مواد غذایی شیرین و چسبناک
- مراجعه نکردن به دندانپزشک برای چکاپ
- انجام ندادن درمان ارتودنسی در صورت نیاز
روش های جرم گیری دندان
به طور کلی شما به دو صورت می توانید جرم گیری دندان را انجام دهید :
1- جرم گیری دستی:
در اولین روش از روش های جرم گیری دندان پزشک با ابزار مخصوص و به شکل دستی جرم زدایی را انجام می دهد. با این کار فقط مقدار کمی جرم از روی دندان ها پاک می شود.
به اصطلاح کاملا سطحی این کار انجام می شود؛ پس برای افرادی که جرم دندان هایشان قدیمی و زیاد است، توصیه نمی شود.
2- جرم گیری با استفاده از دستگاه:
در دیگر روش، دندان پزشک به وسیله دستگاه های فراصوت یا اولتراسونیک و با یک اسپری آب تمام جرم های دندان را از بین می برد. به عبارتی عملکرد دستگاه به اینگونه است که با ایجاد ضربه های کوچک اما پی در پی سعی در تخریب جرم ها می کند. اسپری آب سرد در دستگاه باعث تمیز شدن دهان و خنک کردن دستگاه می شود.
اگر شما هم حس می کنید دندان یا لثه هایتان دچار جرم شده ولی به خاطر درد فرآیند جرم گیری بیخیال آن شده اید، باید این نکته را بدانید که در این روش پزشک هیچ لایه ای از روی سطح دندان برنمیدارد پس درد نیز نخواهد داشت.
نکته مهم : بعد از اینکه جرم گیری انجام دادید، بلافاصله آب داغ یا سرد و نوشیدنی هایی که رنگدانه دارند، نخورید.
مراحل جرم گیری دندان
1- اعمال بی حسی موضعی
در برخی موارد ابتدای جرم گیری دندان نیاز به بی حسی است. اما این بی حسی کاملا موضعی می باشد. در تمامی درمان های دندان پزشکی که کم تهاجم هستند از بی حسی موضعی استفاده می شود. بدین ترتیب که در طول درمان دردی حس نمی کنید و همچنین خونریزی هم کمتر می شود.
شما در طول جرم گیری بیدار و کاملا هوشیار خواهید بود، اما هیچ دردی حس نمی کنید. البته ممکن است در حین و بعد از درمان مقداری حساسیت در آن قسمت داشته باشید.
2- جرمگیری اولیه
دندانپزشک عمومی در این مرحله، پلاکها را از سطوح دندان شامل : پشت، بین و جلوی دندانها از بین می برد. سپس زیر لثه ها، پاکت پریودنتال، دور تا دور ناحیه زیر تاج دندان جرم گیری می شوند.
جرم گیری اولیه چگونه است ؟
جرم گیری چه با دستگاه و ابزار باشد چه به شکل دستی، هر دو روش به طور موثر پلاک و جرم سخت شده را به خوبی از بین می برد. برای تمیز کردن پاکت پریودنتال، اسکیلر را با زاویه بین 45 تا 90 درجه نسبت به دندان قرار می دهند و با آن جرم ها را بیرون میکشند.
3- انجام روت پلنینگ
در روش های جرم گیری پروفیلاکسی یا پیشگیرانه، درمان در همین مرحله تمام می شود و کاری به روت پلنینگ یا تمیز کردن اطراف ریشههای دندان نداریم. اما اگر شخصی بیماری لثه داشته باشد در صورت تمیز نکردن اطراف ریشه ها، این بیماری به سمنتوم، دنتین (دومین لایه دندان) یا هر دو آسیب می رساند.
اگر نیاز به روت پلنینگ باشد، دندان پزشک عمق زیر لثهها و اطراف ریشهها را تمیز می کند تا پلاک روی ریشه ها از بین برود.
4- شستشوی محل درمان
بعد از انجام این مراحل، دندان پزشک دهان و دندان و محل درمان را شستشو می دهد، تا باکتری باقی مانده در زیر خط لثه و اطراف آن کاملا از بین ببرد. سپس شرایط را برای ترمیم لثه و اتصال مجدد آن به ریشه دندان فراهم می کند.
عوارض جرم گیری دندان
تمام پروسه های دندان پزشکی حتی اگر بسیار جزئی هم باشد، عوارضی با خود به همراه دارد که درمورد جرم گیری هم همین است. این عوارض شامل :
- خونریزی لثه
- تحریک لثه
- حساسیت موقت دندان به سردی یا گرمی
- تورم و التهاب در محل درمان
- آلرژی به برخی از مواد دندان پزشکی
- درد خفیف به شکل ضربان
همان طور که در بالا هم به آن اشاره شد، ضرر جرم به مراتب از جرم گیری بیشتر است. اما اگر با دستگاه های استاندارد جرم برداشته شود، نه تنها ضرر ندارد، بلکه برای سلامتی دهان مفید هم هست.
سخن پایانی
همان طور که در بالا هم ذکر شد اگر به بهداشت دهان و دندان توجه نشود، طبیعتاً دوباره این اتفاق روی می دهد. اگر از مشکل بوی بد دهان رنج می برید اول باید نزد پزشک بروید تا معاینه شوید.
سپس اگر مشکل از جرم دندان هایتان باشد، دکتر تشخیص می دهد که این بو عامل دهانی دارد و جرم گیری را تجویز می کند.
در این مقاله سعی بر این بود همه چیز در رابطه با جرم گیری دندان، از روش های آن تا مزایا و معایبش ذکر شود. کلینیک دکتر طوسی در خدمت شماست، تا تمامی خدمات جرم گیری را در محیطی کاملا آرام و بهداشتی دراختیار شما قرار دهد. با ما در تماس باشید.