درصورتی که نیاز به کاشت دندان داشته باشید، بحث پیوند استخوان در ایمپلنت دندان وجود خواهد داشت. اگر دکتر ایمپلنت دندان این جراحی را برای شما ضروری دانسته، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا با علت ضرورت آن، مراحل، مزایا، مدت زمان انجام کار و مراقب های لازم مربوط به آن آشنا شوید.
برای مشاوره و شروع کار با شماره های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید. کلینیک دندان پزشکی طوسی یک محیط امن و آرام درعین حال تخصصی برای انجام تمامی خدمات دندان پزشکی و زیبایی دندان ها می باشد. اما پیوند استخوان به چه معناست؟
ایمپلنت دندان (کاربرد، اجزا، مراحل و …)
پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
همان طور که می دانید، ایمپلنت دندان یک روش مناسب برای جایگزین کردن دندان های از بین رفته است. پس درصورتی که براثر عواملی مانند: ضربه، عفونت، پوسیدگی یا بیماری لثه دندانی را از دست داده اید. ایمپلنت بهترین راه پیش روی شما برای بازیابی زیبایی و سلامت دندان هایتان خواهد بود.
برای قرارگیری بهتر روکش ایمپلنت در استخوان فک، باید حجم استخوان فک بازسازی شود. زمانی که استخوان کافی وجود نداشته باشد، ایمپلنت به فک متصل نشده یا در زمان کوتاهی شل می شود. همچنین استخوان فک نازک و کم ارتفاع هم نیاز به پیوند استخوان خواهد داشت.
ایمپلنت دندان جلو چگونه انجام میشود؟ (مزایا و هزینه)
کاندیداهای مناسب برای پیوند استخوان قبل از ایمپلنت
فراموش نکنید که تمامی ما برای انجام ایمپلنت نیازی به جراحی پیوند استخوان نداریم و تنها درصورتی باید این جراحی انجام شود که شرایط زیر را دارا باشید. مثلا:
- اگر دندانتان را مدت زیادی است که از دست داده اید.
- درصورتی که دچار تحلیل شدید لثه و استخوان فک شده باشید.
- به دلیل وارد شدن آسیب شدید به لثه و استخوان فک، نیاز به ترمیم باشد.
- تراکم استخوان در فک بالا و پایین شما به شدت کاهش پیدا کرده است.
- فردی مبتلا به بیماری پریودنتال هستید.
- نقص های مادرزادی دارید.
موارد ذکر شده در بالا براساس تحقیقات و بررسی های به عمل آمده در زمینه پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان بیان شده است.
اما تصمیم گیری نهایی در رابطه با پیوند استخوان قبل از ایمپلنت بر عهده دندانپزشک متخصص و پس از انجام معاینات و آزمایش های مختلف در این رابطه خواهد بود.
صفر تا صد ایمپلنت کره ای – مقایسه با سایر برندها
نحوه انجام پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
برای شروع کار با تزریق یا پیوند استخوان فرآیند ترمیم و بازسازی بافت استخوانی انجام می گردد. آزمایش های لازم و عکسبرداری اولیه انجام می گیرد تا دندانپزشک نسبت به وضعیت استخوان فک و تراکم آن اطلاعات کافی بدست بیاورد.
اما مراحل اصلی پیوند به شرح زیر می باشد:
- تزریق بی حسی موضعی به ناحیه موردنظر
- ایجاد برش در لثه و کنار زدن بافت روی آن
- ضدعفونی سطح نمایان شده استخوان فک توسط تیم دندانپزشکی
- پر کردن فضای خالی موجود در استخوان فک با مواد مخصوص پیوند استخوان
- قرار دادن غشای مصنوعی روی ناحیه جراحی شده
- بخیه زدن بافت لثه
آمادگی های لازم پیش از انجام جراحی پیوند استخوان فک
- از خوردن و آشامیدنِ مواد غذایی و نوشیدنی ها، هشت تا دوازده ساعت قبل از عمل پیوند استخوان فک خودداری کنید.
- اگر بنا به دلایل مختلف دارو مصرف می کنید، قبل از شروع جراحی دندانپزشک را مطلع سازید.
- اگر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید، حتما پیش از حضور در مطب به دندان پزشک خود اطلاع دهید.
- در صورت امکان با همراه به مطب مراجعه کنید؛ زیرا پس از جراحی به دلیل خونریزی ممکن است احساس ضعف کنید.
مزایا پیوند استخوان دندان
انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان به عنوان یک جراحی تکمیلی مزایای متعددی را برای بیماران به همراه دارد. مهمترین آنها عبارتند از:
- افزایش تراکم، استخوان و مقاومت استخوان فک
- تثبیت ایمپلنت کاشت شده پس از پیوند کامل استخوان فک
- افزایش طول تاج دندان و زیباتر شدن دندان ها
- بازسازی طرح لبخند به صورت ایده آل و مطلوب
- درمان دائم تحلیل لثه و مشکلات ناشی از کاهش تراکم استخوان
- قرارگیری دندان مصنوعی با مقاومت و زیبایی بیشتر
انواع پیوند استخوان فک
به دلیل حساس بودن این جراحی، مطالعات زیادی در این زمینه انجام شده است. موادی که برای حفظ و بازسازی استخوان فک استفاده می شود معمولا از منابع مختلفی تامین می شود که تمامی آن ها مورد بررسی دقیق علمی قرار گرفته اند. منابعی که پایین تر ذکر شده است همگی در این جراحی مورد استفاده قرار می گیرند و معمولا بدن انسان با آن ها سازگاری بالایی دارد.
زنوگرافت
این مدل پودر استخوان از حیواناتی مانند گاو گرفته شده که در حالات خاصی از پیوند استخوان فک مورد استفاده قرار می گیرد. کلاژن گاوی که برای تهیه پودر استخوان زنوگرفت فرآوری می شود، زیست پذیری زیادی دارد. به دلیل اینکه پودر استخوان در آزمایشگاه به صورت استریل تهیه و نگهداری می شود، شانس انتقال بیماری بسیار پایین است. اما تنها ضعف این روش، قابل استفاده نبودن آن برای ترمیم هایی با سطح وسیع است.
آلوگرافت
زمانی که بافت از فرد دیگری گرفته می شود و به دیگری منتقل می شود، به آن آلوگرافت گفته می شود. برای این پیوند در ابتدا جراح از سازگاری آن با بدن بیمار اطمینان حاصل می کند، سپس پیوند انجام می شود. این نوع پیوند استخوان به صورت پودر استخوان در بانک استخوانی در دسترس است. این روش نیز ویژگیِ آماده بودن مواد استخوانی را دارد و نیازی به عمل جراحی دیگر برای تامین استخوان نیست.
اتوگرافت
این روش پودر استخوانی از قسمت دیگر بدن بیمار به دست می آید. این پودر پیوندی معمولا از استخوان چانه، جمجمه، لگن، فک و ساق پا برداشته می شود. سپس به کمک پیچ و غشاهای مناسب، در محل مورد نظر پیوند داده می شود. در این روش خطر انتقال بیماری های دیگر برای فرد وجود نخواهد داشت، زیرا استخوان دارای سلول های بدن خود بیمار است. تنها ایراد این روش، جراحی ثانویه است که جراح علاوه بر ناحیه مورد نظر جراحی، باید قسمت دیگری مانند چانه و یا ایلیاک کرست را برای برداشت استخوان مورد نیاز، تحت عمل قرار دهد.
آلوپلاست
برای تشکیل استخوان در این روش، از مواد سنتزی استفاده می شود. این روش کارایی کمتری نسبت به روش های قبلی دارد، اما میزان عفونت کردن آن بسیار پایین تر است. جنس آن ها ممکن است از هیدروکسی اپاتیت باشد. این ماده به علت داشتن هدایت مناسب، سازگاری بالا با استخوان انسان و سختی متعادل کاربرد بسیاری دارد.
جنس بعضی از این گرافت های استخوانی از کلسیم است. به همین دلیل سریع جذب شده، اما باعث شکستن و ترک خوردن استخوان می شوند. فسفات های کلسیم و یا بیوگرافت سولفات کلسیم می توانند در تشکیل استخوان مصنوعی کاربرد داشته باشند. با توجه به قابلیت حل در محیط، با بدن سازگاری پیدا می کنند. این عناصر سبب افزایش تراکم مواد معدنی استخوان و تشکیل سریع استئوبلاست می شوند.
عوارض احتمالی پیوند پودر استخوان در ایمپلنت
این روش جراحی همانند دیگر روش ها، عوارضی دارد، که این موارد عبارت اند از:
درد و خونریزی
پس از هر جراحی درد و خونریزی اتفاق می افتد. برای کاهش این عوارض، بهتر است از داروی مسکن و همچنین راهکارهای متخصص دندانپزشک برای کاهش خونریزی استفاده کنید.
آسیب عصبی
گاهی به دلیل سهل انگاری متخصص دندانپزشک، حین پروسه درمانی به اعصاب دهان و دندان آسیب وارد می شود. آسیب به عصب خود می تواند با عوارض دیگری همراه باشد.
عفونت
بعد از عمل جراحی باید نکات بهداشتی را به خوبی رعایت کرد. در غیر این صورت، ممکن است بار میکروبی دهان سبب بروز عفونت در آن ناحیه شود.
تورم
تورم و التهاب بعد از هر عمل جراحی اتفاق می افتند. این عوارص بعد از چند روز کاهش پیدا می کنند.
عوارض بی حسی
پس از دریافت این بی حسی ها، عوارضی مانند: بی حسی زبان و قسمت های مختلف دهان ایجاد خواهد شد که پس از مدتی ازبین خواهد رفت. اما در مواردی که تزریق داروی بی حسی به درستی صورت نمی گیرد، ممکن است عوارضی مثل افتادگی پلک ها، فلج موقت عضلات صورت و … اتفاق بیفتند.
مراقبت های پس از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
در زیر به ذکر برخی از مهم ترین مراقبت های لازم برای تسریع روند بهبود پرداختیم.
روز اول بعد از جراحی:
- به طور مطلق استراحت کنید.
- از شستشوی دهان و تف کردن پرهیز کنید.
- مایعات و غذاهای داغ مصرف نکنید.
- در صورت خونریزی، گاز استریل مرطوب بگذارید.
- درصورت سردرد، از مسکن استفاده کنید.
- برای کاهش تورم، از کمپرس یخ استفاده نمایید.
- از مصرف دخانیات اجتناب کنید.
مراقبتهای چند روز پس از جراحی:
- از مسواک نرم استفاده کنید و نخ دندان را فراموش نکنید.
- از دهانشویه کلرهگزدین و یا آب نمک استفاده کنید.
- از سیگار کشیدن اجتناب کنید، زیرا روند بهبودی شما را کند می کند.
در آخر…
پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان یا Bone Graft قبل از جراحی ایمپلنت دندان برای بیمارانی که ساختار استخوانی کافی برای اتصال ایمپلنت به استخوان فک به دلیل نقص ژنتیکی، بیماری لثه، ضربه یا آسیب به صورت یا از دست دادن دندان ندارند؛ توصیه می شود. دراکثر مواقع، بیماری که نیاز به ایمپلنت دندان دارد، در طی مشاوره اولیه با دندانپزشک خود متوجه می شود که استخوان فک آن ها به اندازه کافی برای حمایت از ایمپلنت کافی است یا خیر. اگر دراین زمینه نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید کلینیک دندان پزشکی طوسی همراه شما خواهد بود. برای رزرو وقت با شماره های مطب تماس حاصل فرمایید.
کاشت دندان بدون ایمپلنت – 4 روش جایگزین ایمپلنت