عفونت لثه از جمله عفونت های خطرناکی است که علاوه بر عفونت، باعث التهاب لثهها و فک می شود. درمان بیماری لثه باید به موقع انجام شود تا دچار مشکلات حادتری نشوید.
درمورد عفونت لثه موضوع فقط دردناک بودن آن نیست، بلکه ممکن است مسئله مهمتری مانند یک بیماری دندانی پیشرفته در میان باشد؛ در غیر این صورت، مشکل، التهاب لثه هاست.
این موضوع اتصال دندان ها به لثه را تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین سبب فشار در ریشه دندان میشود و بافت لثه را در معرض خراب شدن قرار میدهد.
زمانی که این بافت آسیب ببیند، شکاف دندان در موقعیتی قرار میگیرد که میتواند باکتری را وارد خود کند و این موجب عفونت لثه میشود.
درنهایت به این دلیل که لثه ها از دندان ها حمایت اساسی میکنند، این موضوع، حیاتی است که آنها را در شرایط سالم و خوبی نگه داریم.
بیماری لثه (التهاب، تورم، خونریزی، عفونت لثه و …)
آناتومی لثه ها
آشنا شدن با ساختار لثه برای اطلاع از پروسه ی پیشرفت بیماری هایی که روی لثه تاثیر منفی می گذارند، ضروری است.
چنین بیماری هایی روی بافت لثه، همچنین استخوان فک تاثیر می گذارند.
درحالی که لثه بیمار باشد، معمولا با یکی از علائم التهاب، قرمزی، خونریزی یا ورم خود را نشان می دهد.
اگر لثه سالم باشد رنگی بین صورتی روشن تا صورتی پررنگ خواهد داشت. همچنین روی آن نقطه هایی شبیه به پوست پرتقال وجود دارد.
به طور کلی دو نوع لثه و چندین منطقه ی مهم آناتومیک وجود دارند. شامل:
ناحیه میانی
قسمت زیرین لثه، دقیقا در محل قرارگیری دندان ها بخش میانی لثه نام دارد. این ناحیه خیلی سفت نیست و از نواحی زیرین لثه قرمزتر است. غیر کراتینه است و سبب ایجاد محلی نرم و انعطاف پذیرتر برای حرکت گونه ها و لب ها می شود.
محل قرارگیری دندان
این قسمت از لثه در ناحیه پایین تر از پیوند آزاد لثه قرار دارد و کراتینه است. همچنین به ساختار استخوان محکم شده است و طول آن بین 3 تا 12 میلی متر می باشد.
پیوند آزاد لثه
بافت این قسمت به دندان متصل نیست و مانند یک یقه دندان را در خود نگه میدارد. درواقع منظور همان فرورفتگی اطراف دندان است که عمق آن 1 تا 3 میلی متر است.
بخش های حاشیه ای
مرزی که با دندان ها وجود دارد، بخش حاشیه ای نامیده می شود.
پاپیل های میان دندانی
بخشی از بافت لثه که فضای بین دندان های همجوار را هم پر می کند. در دهان سالم این ناحیه حالتی شبیه به لبه ی چاقو دارد و فضای بین دندان ها را پر می کند.
محل اتصال ناحیه میانی و دندان
این بخش شامل خط پوسته پوسته شده ای است که ناحیه ی میانی را به محل قرارگیری دندان ها متصل می کند.
اتصال لثه
اتصال دندان ها به اطرافشان از راه ریشه ی دندان، رباط های پریودنتال و استخوان آلوئول امکان پذیر می شود. ریشه ی دندان به وسیله مجموعه ای از رشته های پریودنتال ، به استخوان زیرین متصل می باشد.
این ریشه ها امکان جابجایی جزئی دندان را در حفره بدون آسیب رساندن به دندان یا ساختارهای زیرین آن فراهم می کند.
استخوان
استخوان آلوئول با بافت لثه پوشانده می شود.
بدین ترتیب از دندان ها محافظت می کند که از چندین نوع مختلف استخوان تشکیل شده است. سطح درونی و بیرونی آن نیز از صفحات قشری متراکم ساخته شده است.
به بخش میانی صفحات قشری، استخوان ترابکولار یا اسفنجی نامیده می شود.
این بخش ظاهری شبیه به اسفنج دارد و فضاهای نامنظم زیادی در درونش شکل گرفته است. دیواره آن نیز از لامینا دورا، که یک استخوان نازک و متراکم، ایجاد شده است.
چطور میتوان خونریزی لثه را متوقف کرد؟
درمان بیماری لثه
اما یک لثه سالم چه ویژگی هایی دارد؟
حتما برای شما هم این سوال پیش آمده که از کجا بفهمیم در دهان ما آثاری از بیماری لثه وجود دارد یا خیر؟
در برخی مواقع فرد به بیماری بسیار جدی در لثه هایش مبتلا می شود ولی به دلیل آنکه هیچ گونه دردی احساس نمی کند، درمان را جدی نمی گیرد.
یک لثه سالم بر روی دندان ها کاملا چسبیده است و قوای بسیار قوی دارند.
از نظر رنگ هم معمولا صورتی است. اما اگر صورتی نباشد، برای مثال بی رنگ یا تیره باشد؛ شک نکنید مشکلی در راه است و سعی کنید راه های درمان را جدی بگیرید. البته لازم به ذکر می باشد در صورتی که هیچ گونه دردی احساس نمی کنید و لثه های شما کاملا چسبیده به دندان است و محکم به نظر میرسند ولی رنگ آنها قهوه ای می باشد در این صورت نگران نباشید.
قطعا می دانید که اگر یک بیماری را در زمان درست درمان نکنید، دردسرهای بعد آن اجتناب ناپذیر خواهد بود. پس این موضوع را جدی بگیرید تا درگیر جراحی های مختلف نشوید.
از طرفی انتخاب مرکز مناسب برای درمان نیز درصد زیادی از روند اصولی درمان را شامل می شود.
بوی بد دهان – هالیتوزیس (علت، علائم، انواع و روش درمان)
روش های درمان لثه
بدون جراحی
روش هایی در درمان لثه وجود دارد که نیازی به جراحی ندارد. مثلا:
رعایت بهداشت دهان و دندان
بهترین روش برای پیشگیری از بیماری لثه این است که در خانه به خوبی از دندانها و لثه ها مراقبت کنید؛ پس دندان هایتان را حتما بعد از هر وعده غذایی به خوبی مسواک بزنید، حداقل روزی یک بار نخ دندان بکشید و هر شش ماه یک بار برای معاینه به دندانپزشک یا متخصص لثه مراجعه کنید.
در طول روز تنها چند دقیقه برای دندان های خود زمان بگذارید تا از وقت و هزینه هنگفتی را برای درمان بیماری لثه صرف کنید.، درامان بمانید.
جرم گیری و تمیز کردن عمیق ریشه
زمانی که برای معاینه به دندان پزشک خود مراجعه می کنید، پلاک ها و جرم های تشکیل شده بر روی دندان و زیر خط لثه را پاک می کند. این پلاک ها روی دندان تشکیل می شوند؛ که به تدریج سفت شده و پاک کردن آنها فقط با تمیز کردن حرفه ای دندان ها توسط دندان پزشک امکان پذیر می باشد.
درصورت رویارویی با برخی علائم بیماری لثه، احتمالا دندان پزشک شما پیشنهاد می کند تا از خدمات جرم گیری مجموعه آن ها استفاده کنید. به طور کلی توصیه می شود هر شش ماه یکبار به این کار بپردازید و تمامی جرم هایی که با مسواک هم از بین نرفته اند را به صورت حرفه ای تمیز کنید.
تمیز کردن عمیق ریشه دندان ها یک روش غیر جراحی است که تحت بی حسی موضعی بر روی بیمار انجام می شود. از طریق آن امکان پاک کردن پلاک ها و جرم های ایجاد شده در بالا و زیر خط لثه با استفاده از سایش سطح دندان وجود دارد.
صیقل دادن لکه روی دندان ها می تواند باعث از بین رفتن باکتری ها و ایجاد یک سطح تمیز برای لثه ها برای اتصال مجدد آنها به دندان ها شود.
آیا استفاده از نخ دندان ضروری است؟
درمان با عمل جراحی
گاهی اوقات اما روش های غیرتهاجمی جوابگو نیستند؛ بدین ترتیب پزشک دراین مواقع با عمل جراحی لثه مشکل را برطرف می کند. این جراحی ها شامل موارد زیر می شوند:
لیزر درمانی
با گذشت زمان هر روز به تعداد دندان پزشکانی که از روش لیزر درمانی برای پاک کردن پلاک و جرم دندان های بیمار استفاده می کنند، اضافه می شود. برای انجام این روش باید مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
- آزمایش باکتری ها و تعیین میزان عفونتی که در لثه وجود دارد.
- تمیز کردن حفره ایجاد شده با لیزر
- بررسی دندان با میکروسکوپ
- بررسی نتیجه برای تایید نتایج لیزر درمانی
این روش مزایا زیادی دارد که به همین جهت این روش طرفداران زیادی پیدا کرده است. مثلا:
- درمان خونریزی لثه بلافاصله بعد از درمان
- پوشاندن حفره ها عمیق پریودنتال که ایجاد شده
- حذف نیاز به بریدن لثه ها،
- عدم ایجاد زخم و سایر ناراحتی های پس عمل جراحی
- کاهش لق بودن دندان ها
- ترمیم مجدد استخوان و بافت اطراف آن
- احتمال بالای موفقیت این درمان
- ارائه یک راهکار ساده برای درمان عقب رفتن لثه
جراحی فلپ
هنگام استفاده از این روش درمانی لثه ها کنار زده شده و جرم زیر آنها پاک می شود.
در بعضی موارد، سطح نامنظم آسیب دیده استخوان در ادامه صیقل داده می شود تا نواحی مستعد تجمع باکتری هایی که می توانند باعث ابتلا به بیماری های لثه شوند، کاهش پیدا کند.
در ادامه لثه ها به محل مناسب باز گشته و دندان را در بر می گیرد.
این روش درمانی می تواند باعث کاهش عمق فضای بین لثه و دندان شود. در نتیجه نواحی خاص که امکان رشد و تجمع باکتری های مضر در آنها وجود دارد را کاهش داده و به این ترتیب احتمال ابتلا به مشکلات جدی در ارتباط با بیماری پریودنتال را بطور قابل توجه کاهش می دهد.
پیوند استخوان
در این روش درمانی بخش هایی از استخوان های خود بیمار، استخوان مصنوعی یا استخوان های اهدایی از سایر افراد برای جایگزین استخوان از بین رفته مورد استفاده قرار می گیرد.
پیوند استخوان ساختار مناسبی برای رشد مجدد استخوان فراهم می کند. بدین ترتیب حالت پایداری دندان ها در دهان بازیابی می شود.
این تکنولوژی جدید مهندسی بافت نامیده می شود؛ و بدن بیمار را تحریک می کند که استخوان جدید را با سرعت بیشتر تولید کند.
پیوند بافت نرم
دراین روش درمانی لثه های نازک تقویت می شوند؛ یا لثه هایی که دچار عقب نشینی شده اند، پر می شوند.
بافت پیوندی در این روش در اکثر مواقع از سقف دهان گرفته می شود. سپس بافت گرفته شده به محل مورد نظر بخیه زده شده و به بافت نرم ناحیه آسیب دیده ترمیم می شود.
بازسازی توسط هدایت بافتی
زمانی که استخوان نگهدارنده دندان ها از بین رفته باشد، از این روش درمانی استفاده می کنیم. در این روش فرآیند رشد استخوان و لثه شبیه سازی می شود.
از این روش به همراه جراحی فلپ استفاده می شود که در آن یک لایه مشبک بین استخوان و بافت لثه قرار می گیرد.
انجام این کار بافت لثه را در نواحی خاصی که لازم است بین استخوان و لثه پیوند وجود داشته باشد، رشد می دهد.
انجام این کار به استخوان و بافت پیوندی کمک می کند تا مجدداً رشد کرده و بهتر از دندان های شما پشتیبانی کنند.
جراحی استخوان
حفره های کم عمق ایجاد شده در استخوان ها بدین ترتیب صاف می شوند. به دنبال انجام عمل جراحی فلپ، استخوان اطراف دندان تغییر شکل داده می شود تا به این ترتیب حفره های موجود در آن کاهش داده شود.
انجام این کار امکان تجمع باکتری و رشد در محل استخوان را خیلی کمتر می کند؛ که درنهایت از بیماری های دیگری نیز جلوگیری می شود.
درمان بیماری لثه
سوالات رایج
بیماری لثه مسری می باشد؟
پژوهش ها نشان داده بیماری لثه، واکنش التهابی به باکتریهای زیر لثه است. پس با این استنباط می فهمیم که بیماری لثه نمی تواند مسری باشد. اما باکتری های مولد این واکنش التهابی از راه آب دهان منتقل می شوند.
پس مراقب باشید و اگر یکی از اعضاء خانواده دچار بیماری لثه شد، سعی کنید از ظروف غذای او استفاده نکنید، تا با بزاق آلوده او درتماس نباشید.
از طرفی اگر نشانه هایی مانند: خونریزی، متورم و قرمز شدن لثه ها یا بوی بد دهان، در اعضاء خانواده یا همسرتان دیدید، به او توصیه کنید برای معاینه به متخصص لثه مراجعه کند.
آیا بیماری لثه با ناراحتی قلبی ارتباطی دارد؟
ارتباط بین این دو موضوع یعنی بیماری لثه و ناراحتی قلبی یکی از موضوعات بحث برانگیز در زمینه بیماری های لثه است.
نتایج پژوهش های متعدد نشان می دهد که بیماری قلبی و بیماری لثه با هم ارتباط دارد.
پژوهشگران احتمال می دهند که التهاب بنیان اصلی این رابطه باشد. اگر مستعد ابتلا به بیماری های قلبی هستید، بهتر است این موضوع را به دندانپزشک خود اطلاع دهید، چون بیماری لثه خطر ناراحتی های قلبی را افزایش میدهد.
آیا ممکن است کودکان در معرض ابتلا به بیماری لثه قرار بگیرند؟
این موضوع در کودکان به ندرت مشاهده می شود. اما گاهی در نوجوانان دیده می شود.
با این وجود نباید از بهداشت دهان و دندان کودکان غافل شد. به کودکان خود طریقه محافظت از دندان هایشان را بیاموزید و اهمیت مراقبت از دندان ها را به آن ها گوشزد کنید. بدین ترتیب با ایجاد عادت های مراقبتی در کودکتان او را در آینده بیمه می کنید. کودکان باید دندان هایشان را دو بار در روز مسواک بزنند و شیوه صحیح نخ کشیدن را یاد بگیرند.
همین دو کار ساده محافظت بسیار زیادی از دندان ها و لثه ها آن ها در برابر بیماری ها خواهد کرد. از طرفی بهتر است سابقه خانوادگی بیماری های لثه ای که دارید را به دندانپزشک کودکتان اطلاع دهید. چراکه ژنتیک نقش مهمی در ابتلا به بیماری لثه در سنین پایین خواهد داشت.
برای عفونت لثه چه دارویی پیشنهاد می شود؟
برای درمان عفونت لثه استفاده از آنتی بیوتیک پیشنهاد می شود. اما از مصرف خودسرانه داروها خودداری کنید و دارو را زیر نظر دندانپزشک خود مصرف کنید. معمولا برای درمان عفونت لثه هم از آنتیبیوتیکهای موضعی و هم خوراکی استفاده میشود.
این عفونت چه مقدار خطرناک است؟
چنین عفونت هایی معمولا در اکثر مواقع به سادگی درمان می شوند. اما همه چیز بستگی به این دارد که چه زمانی برای آغاز درمان اقدام کرده اید.
اما در صورت عدم درمان در زمان مناسب، این مشکل می تواند به بیماری پیشرفته لثه تبدیل شود. تشخیص و درمان زودهنگام این مشکل میتواند از بروز مشکلات جدی در لثه جلوگیری کند.
درمان بیماری لثه
درمان خانگی عفونت لثه
برخی درمان ها وجود دارند که می توانید برای حل این مشکل در منزل از آن ها استفاده کنید. اما فراموش نکنید که در صورت مشاهده علائم بیماری لثه حتما باید به دندان پزشک مراجعه کرد. اما برخی درمان های ابتدایی و پیشگیرانه از این بیماری وجود دارد.شامل:
شست وشو با نمک دریا :
از آسان ترین روش های درمانی همین استفاده از آب نمک می باشد. آب نمک مواردی همچون تورم، درد و التهاب را کم می کند. بدین منظور کافی است کمی از نمک دریایی را در آب گرم حل کنید و قرقره کنید.
این کار را دو تا سه مرتبه در روز تکرار کنید.
شست وشو با روغن کنجد :
این روغن خواص ضدباکتریایی دارد و شستشوی دندان و دهان با آن بسیار خوب است. یک قاشق روغن کنجد را تا زمانی که روغن در دهان رقیق شود قرقره کنید و سپس آن را تف کنید و دهانتان را آب بکشید.
این کار را تا یک ماه مرتبا تکرار کنید؛ تا از نتیجه آن شگفت زده شوید.
درمانهای خانگی بیشتر برای التهاب لثه چیست؟
جمع بندی
درصورتی که بیماریهای لثه به موقع تشخیص داده نشود و یا برای درمان لثه اقدام نشود، مشکلات بدی را به همراه خواهند داشت. حتی درموارد جدی تر ممکت است مجبور باشید دندان آسیب دیده را بکشید.
از جمله نشانه های بیماری لثه می توان به خونریزی در حین مسواک زدن، التهاب همراه با درد، تغییر رنگ لثه و… می باشد که حتما باید به متخصص دندانپزشکی مراجعه شود.
توصیه می شود به جهت جلوگیری از ابتدا به این بیماری به سراغ راه های مراقبتی همچون پاکیزگی و نظافت دهان و دندان، مسواک اصولی، استفاده از نخ دندان، جرم گیری و…. بروید.
علاوه بر موارد ذکر شده، دریافت میتوانید برای تشخیص بیماری های لثه به کلینیک دندان پزشکی طوسی مراجعه کنید. تنها کافیست فرم مشاوره موجود در سایت را پر کنید و یا با شماره های ما تماس حاصل فرمایید.
تاثیرات دیابت بر سلامت دهان و دندان – روش های درمان