درابتدا کار باید به تعریفی از اورژانس دندان پزشکی بپردازیم. موضوع بسیار مهمی که برای هر کسی ممکن است اتفاق بیافتد. این سری مشکلات معمولا با درد، تورم و در بعضی از موارد تب همراه است. از مهمترین مباحثی که پیرامون دندانپزشکی اورژانسی وجود دارد، یافتن پزشک حرفه ای و کاربلد می باشد که بتواند تشخیص درست بدهد و به موقع مشکل را برطرف کند. همچنین در دسترس بودن پزشک نیز اهمیت خواهد داشت. در واقع هنگامی که ما از خدمات یک دندانپزشک مجرب و معتمد استفاده می کنیم، از وی انتظار داریم که در دسترس باشد و همچنین مطب و راه های ارتباطی مشخصی داشته باشد.
درادامه به بررسی سری مشکلاتی که در دسته مشکلات حاد دندان پزشکی می باشد، می پردازیم. با ما همراه باشید.
بوی بد دهان – هالیتوزیس (علت، علائم، انواع و روش درمان)
اقدامات اولیه در اورژانس دندان پزشکی
درابتدا باید مشخص کنید مشکل پیش آمده واقعا حاد است یا خیر. بعد به دستورالعملهای مناسب برای تشخیص درست نیاز دارید. توصیه می کنیم که اقدام به خوددرمانی نفرمایید. چراکه ممکن است این موضوع نیاز به درمان فوری و تخصصی داشته باشد و اگر خودسرانه عمل کنید، ممکن است مشکلات جدی تری ایجاد شود.
راهکارهایی برای جلوگیری از عفونت دهان وجود دارد. برای مثال آب نمک قرقره کنید. می توانید قبل از مراجعه به کلینیک، از این روشها به عنوان یک اقدام مفید و فوری استفاده کنید. اما سعی نکنید با دخالت بیشتر وضعیت را بدتر کنید.
دست و وسیله ای که ممکن است احیانا به ناحیه نزدیک کنید را کاملا استریل کنید. درصورت ایجاد عفونت در محل موردنظر درد و تب شدیدتر خواهد شد. درمراحل خطرناک تر اگر شدت عفونت بالا باشد می تواند وارد خون شما شود و زندگی شما را به خطر بیندازد. پس اساسی ترین کاری که باید از آن اجتناب کنید، انجام هر کاری است که در نهایت منجر به عفونت شود.
معمولاً، بهتر است یک تماس تلفنی با دندانپزشک خود بگیرید. دندانپزشکان میتوانند تا زمانی که به کلینیک مراجعه میکنید، در مورد اقداماتی که باید برای وضعیت اضطراری پیش آمده انجام شود، کمک کنند.
مراقبت های عمومی دندان- مراقبت از دندان های شیری
اورژانس دندانپزشکی چیست؟
به حالتی که دندان و بافت حمایت کننده اطراف آن درگیر باشد وضعیت اورژانسی می گویند که نیاز به بررسی فوری توسط متخصص دارد. در برخی موارد ممکن است بتوانید تا زمان مناسب صبر کنید؛ اما گاهی اوقات مشکلات بسیار جدی هستند.
مثلا درد دندان شما را از انجام فعالیتهای روزانه باز می دارد یا خواب شب را برای شما غیرممکن می کند. ممکن است در وضعیتی باشید که یک آسیب جدی دندانی وجود داشته باشد. به این موارد، موقعیتهای اورژانسی دندانپزشکی میگویند.
در صورت مواجه با شرایط اورژانسی، اقدام فوری و سریع میتواند بسیار مؤثر باشد. در زیر نگاهی به وضعیتهای اورژانسی دندانی که معمولاً افراد با آن مواجه میشوند، خواهیم داشت:
درد شدید
معمولا وجود درد شدید دندان نشانه خوبی نیست. گاهی اوقات ممکن است درد غیرقابل تحملی وجود داشته باشد که رفته رفته شدیدتر هم می شود و شما را از انجام کارهای روزانه باز می دارد.
علاوه بر غیرقابل تحمل بودن این وضعیت، نشان دهنده یک مشکل واقعاً جدی می باشد. شما ممکن است با یک پوسیدگی یا مشکل جدی دیگری روبرو باشید که به اندازهی زیادی پیشرفت کرده و به اعصاب فشار میآورد. این وضعیت میزان درد را تسریع میکند. بنابراین اگر به طور دائم، این درد بیش از چند روز طول بکشد، به معنای یک وضعیت اورژانسی است.
خونریزی غیرقابل کنترل
اگر خونریزی دارید و قطع نمی شود اصلا نشان خوبی برای شما نیست و باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. اما برخی مواقع هنگام مسواک زدن و یا در شرایط مختلف خون می بینید که هرچند، به این معنی است که مشکلی وجود دارد اما معمولاً این نوع موقعیت ها اضطراری نیستند.
در آسیب های ایجاد شده در بافت نرم دهان، می توانید دهان را با آب نمک شستشو دهید. همچنین از چای کیسه ای یا کیسه گاز برای اعمال فشار به ناحیه مورد نظر استفاده کنید.
اما فراموش نکنید این اقدامات تا زمان مراجعه به دندانپزشک می توانند کمک کننده باشند.
درد و خونریزی غیرعادی بعد از کشیدن دندان
وجود درد بعد از کشیدن دندان کاملا طبیعی است. اما تا چه زمانی؟ اگر به توصیه های پزشک خود عمل کنید، خونریزی خود به خود متوقف می شود. درصورتی که خونریزی مداوم یا درد شدید دارید، قطعاً وضعیت عادی نیست و یک وضعیت اورژانسی دندانپزشکی است و باید فوراً به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
عفونت و آبسه
وجود عفونت در دهان و دندان، نه تنها می تواند فرآیند بسیار دردناکی باشد، بلکه می تواند تا حد ورود به خون پیشرفت کند و کشنده هم باشد. پس این خطر را خیلی جدی بگیرید. در صورت مشاهده علائم عفونت مانند تورم، برآمدگی، درد یا تب، مراجعه فوری به پزشک مؤثر خواهد بود.
شستشوی دهان با نمک و آب گرم هم پیش از مراجعه به مطب دندان پزشک مفید خواهد بود.
شکستن یا لق شدن دندان
اگر زود بجنبید شاید بتوانید از افتادن دندان لق جلوگیری کنید. پس در سریع حالت ممکن به دندانپزشک خود مراجعه کنید. چراکه دندانپزشک شما می تواند عمل جراحی لازم را برای نجات دندان و اصلاح وضعیت آن انجام دهد. دندان شکسته درهمه موارد یک حالت اورژانسی به حساب نمی آید. با این حال، اگر اعصاب دندان شکسته به پالپ رسیده باشد، ممکن است با خطر عفونت جدی روبرو شوید.
بیماریهای شایع دهان و دندان – علائم و درمان
افتادن دندان
نبود یک دندان باعث تحلیل استخوان یا اختلال در تراز دندان می شود. به همین خاطر باید به پزشک مراجعه کنید و در صورت تشخیص پزشک ایمپلنت انجام دهید. این کار را می توانید در زمان مناسب انجام دهید. اما اگر دندان به تازگی افتاده است، ممکن است دندانپزشک بتواند دندان طبیعی را نجات دهد.
دندان افتاده را برداشته و نگه دارید؛ بهتر است این دندان را در بزاق دهان خود یا شیر بگذارید و تا زمانی که به پزشک مراجعه کنید در همان حالت آن را نگه دارید. اگر امکان پذیر بود ، دندان را در جای خود قرار دهید اما هرگز آن را داخل جیب تان نگذارید.
افتادن روکش دندان یا تاج دندان
روکش های دندانی آسیب و ایرادات دندان ها را برطرف می کنند و علاوه بر این زیبایی ظاهر شما را هم حفظ می کنند. اگر روکش های دندان، بیفتند یا از جای خود حرکت کنند، عفونت ایجاد می کنند و مشکل ساز خواهند شد. بنابراین باید در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید و ناحیه را دوباره پر کنید. درصورتی که پرکننده دندان از بین رفته، تا زمان مراجعه به دندانپزشک آدامس بدون قند روی آن ناحیه بگذارید.
انواع روکش ها دندان (عوارض، مراحل، مزایا)
بریدگی دهان یا گاز گرفتن زبان و لب
یخ بهترین گزینه در این شرایط خواهد بود. در مواردی که فرد دچار خون ریزی شده باشد، لازم است محل آسیب دیده با گاز استریل یا یک پارچه تمیز به آرامی فشار داده شود.
اگر خون ریزی با فشار دادن بعد از گذشت 15 دقیقه متوقف نشد. واجب است به مطب دندان پزشک خود برای استفاده از خدمات درمان اورژانسی مراجعه کنید.
گیر کردن شی تیز میان دندان ها
اگر یک شی تیز در میان دندان ها گیر کرده باشد نیاز به عملکرد سریع و صحیح خواهید داشت. در این مواقع، می توانید از نخ دندان یا خلال دندان برای برداشتن جسم گیر کرده استفاده کنید. فراموش نکنید که از ابزارهای فلزی یا تیز برای جدا کردن شی گیر کرده استفاده نکنید. چراکه ممکن است باعث آسیب به دندان یا بافتهای نرم دهان شود. همچنین، مراقب افتادن جسم خارجی به داخل گلو باشید. در صورتی که نتوانستید جسم گیرکرده را بردارید، باید به سرعت به دندانپزشکی مراجعه کنید.
درصورت بروز مشکل اورژانسی کجا برویم؟
اگر وضعیتی پیش آمده که زندگی شما را به خطر بیاندازد. یا آسیب جدی، مانند شکستگی یا دررفتگی استخوان فک شده اید، به هیچ عنوان زمان را از دست ندهید. ولی اگر مشکلات عمومی تر است، اورژانس بیمارستانی به شما کمک خواهد کرد. بنابراین بهتر است در اسرع وقت به این مراکز مراجعه کنید.
اما به خاطر داشته باشید که وقتی صحبت از مسائلی می شود که صرفاً در زمینه تخصص دندانپزشکی است، احتمالاً کارکنان بیمارستانها، دانش و تجهیزات کافی برای ارائه راه حل لازم برای شرایط شما را ندارند. با این حال، اگر جایگزینی نداشته باشید، رفتن به اورژانس بیمارستان ها بهتر از این است که هیچ کاری انجام ندهید.
مراکز مراقبتهای اورژانسی دندان پزشکی، مکانهایی هستند که باید به آن ها مراجعه کنید. سپس بهتر است با دندان پزشک خودتان تماس گرفته و وضعیت را شرح دهید. اگر نیاز باشد پزشک وقت ملاقاتی برای شما ترتیب خواهد داد. در غیر اینصورت باید با یک کلینیک یا مرکز اورژانس دندانپزشکی تماس بگیرید.
از طرفی همانطور که بالاتر ذکر کردیم هر دندان دردی نیاز به درمان اورژانسی ندارد. تنها کافیست داروی ضد درد مصرف کنید و تا روز کاری بعدی صبر کنید تا به پزشک همیشگی تان مراجعه کنید.
بیمه، هزینه موارد اورژانس دندان پزشکی را پوشش می دهد؟
پاسخ به این سوال خیلی روشن نیست. زیرا کاملاً به نوع پوشش بیمه درمانی شما بستگی دارد. ولی اکثر بیمه های درمانی به طور کامل یا جزئی، مراقبت های اورژانسی دندان را هم پوشش می دهند. زیرا این موارد موقعیت های جدی و خطرناکی هستند و در صورت عدم درمان، می توانند مشکلات جدی تری ایجاد کنند.
موارد تحت پوشش بیمه، بستگی به محل زندگی و شرکت بیمع شما دارد. اما در زیر برخی از فوریت های دندانپزشکی را، که احتمالاً بیمه آنها را پوشش می دهد، فهرست کرده ایم:
آسیب دندانی
در طبقع بندی این نوع بیماری ها گفته می شود که این آسیب ها مشکلات جدی هستند و نیاز به مداخلات فوری دارند. مثلا خون ریزی زیادی وجود دارد یا ساختار استخوان تحت تأثیر قرار گرفته است.
آبسه دندان
عفونت و آبسه دندان هم طبق گفته های بالا یک وضعیت بسیار جدی است که نیاز به درمان در اسرع وقت دارد. این مورد معمولاً به طور کامل یا جزئی تحت پوشش بیمه است.
درمان ریشه
برای حفظ دندان و جلوگیری از گسترش عفونت، درمان کانال ریشه ضروری خواهد بود. خبر خوب این است که اغلب این نوع درمان تحت پوشش بیمه می باشد.
اما اگر دچار عوارض بعد از عمل شده اید، بیمه این موارد را پوشش نمی دهد. چراکه اکثر عوارض این چنینی به دلیل قصور دندان پزشکی به وجود می آیند و کلینیک ها آن ها را تحت پوشش قرار می دهند.
برای کسب اطلاعات خاص، طرح بیمه خود را مطالعه کنید یا با شرکت بیمه طرف قراردادتان صحبت کنید.
راه های کاهش درد دندان در خانه
به هرحال چه بخواهید به دندان پزشک همان روز مراجعه کنید. چه روز کاری بعد، باید چند ساعتی تا رسیدن به دندان پزشک صبوری کنید. برای کاهش درد دندان خود در این زمان از روش های زیر استفاده نمایید:
مسکن های معمولی
این قبیل مسکن های ساده مانند استامینوفن به تسکین درد کمک می کنند تا زمانی که وقت ملاقات با دندانپزشک شما فرا برسد. حتما از استامینوفن به جای ایبوپروفن یا آسپرین مصرف کنید، زیرا دومی می تواند خون شما را رقیق کرده و خونریزی را بدتر کند.
نمک و آب گرم
ساده ترین روش برای کاهش درد در شرایطی که چیز دیگری در دسترس ندارید همین استفاده از آب نمک است. یک قاشق غذاخوری نمک را در یک لیوان آب داغ حل کنید و قرقره کنید. در صورت لزوم تکرار کنید. این محلول به بیرون کشیدن مایعات از لثه ها کمک می کند و باعث کاهش سوزش می شود.
لیمو و لیموترش
لیمو و لیموترش نیز می توانند کمک کنند؛ زیرا اسید سیتریک موجود در آنها باکتری ها را از بین می برد. یک برش از لیمو را بردارید و کمی آن را گاز بزنید تا مقداری آب آن خارج شود سپس روی نواحی دردناک دهان خود بمالید.
زنجبیل، سیر و نمک
می توانید زنجبیل تازه بجوید یا از سیر له شده و نمک خمیر درست کنید و آن را مستقیماً روی ناحیه آسیب دیده بمالید.
تاج دندان چیست؟ (انواع تاج دندانی، موارد کاربرد، روش نصب و…)
سخن پایانی
دراین مقاله قصد داشتیم به بررسی موارد اورژانس دندان پزشکی بپردازیم. فراموش نکنید که سهل انگاری دراین موارد می تواند صدمات بیشتری به شما وارد کند و نیاز به هزینه های بیشتری برای درمان دندان خود داشته باشید. به یاد داشته باشید که اینها درمان های دائمی نیستند و تنها راه هایی برای کاهش موقت درد هستید. کلینیک دندان پزشکی طوسی در درمان تمامی خدمات اورژانس دندان پزشکی در کنار شماست. برای مشاوره و رزرو وقت با شماره های مطب تماس حاصل فرمایید.
آبسه دندان – انواع آن، پیشگیری، علل، درمان و …