روش های زیبایی دندان

هر آنچه در رابطه با کامپوزیت دندان باید بدانید

کامپوزیت دندان

حتما شما هم به این فکر کرده اید که برای زیباتر شدن دندان هایتان فکری کنید.

اما کدام یک از آن ها برای شما مناسب تر است؟

هر کدام از این روش هل چه مزایا و معایبی دارند؟

هزینه انجام کامپوزیت برای شما چقدر خواهد بود؟

تیم تخصصی طوسی در کنار شماست تا درنهایت لبخند خود را بازپس بگیرید.

پیشنهاد مطالعه : بهترین و جدیدترین روش های زیبایی دندان

کامپوزیت دندان ، محبوب ترین روش ترمیم دندان

آمالگام یا همان فلزی نقره ای رنگ که از آن برای ترمیم دندان ها استفاده می شود، سال هاست که مورد استفاده قرار می گیرد.

اما امروزه روش های جدیدتری برای ترمیم دندان رواج پیدا کرده است که اکثر افراد و حتی پزشکان استفاده از آن ها را پیشنهاد می دهند.

کامپوزیت دندان با رنگ طبیعی دندان مطابقت دارد و تاثیری جادویی بر زیبایی لبخند شما خواهد داشت. هرچند هزینه ی کامپوزیت نسبت به پرکردگی بیشتر است و دوام کمتری دارد، اما همچنان کامپوزیت دندان به دلیل توانایی در ترکیب یکپارچه با رنگ دندان آسیب دیده ترجیح داده می شود.

پس اگر بخواهیم یک تعریف ساده از کامپوزیت دندان را بیان کنیم، باید بگوییم : کامپوزیت یعنی پرکردن استاندارد یک دندان که رنگی شبیه به رنگ دندان طبیعی شما دارد.

کامپوزیت دندان به نام هایی مانند: پرکننده های رزینی، پرکننده های سفید و پرکننده های همرنگ دندان نیز شناخته می شوند.

تفاوت بین پرکردن دندان و روکش دندان چیست؟

کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟

کسانی که به دنبال لبخندی بی عیب و نقص و زیبا هستند، می توانند کاندیدای مناسبی برای انجام ترمیم با کامپوزیت باشند.

  • دندان های لب پر شده
  • فضای اضافی بین دو دندان
  • دندان های ترک خورده
  • یا دندان های پوسیده
  • دندان های فرسوده
  • و …

مشکلات بالا از جمله مواردی هستند که برای رفع آن ها از کامپوزیت استفاده می شود.

آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان می‌شود؟

چه کسانی نباید کامپوزیت کنند؟

هرچند کامپوزیت دندان یک راه حل سریع و عالی برای رفع مشکلات ظاهری دندان هاست. اما همه کاندیدای مناسبی برای این درمان نیستند و ممکن است بر اساس ویژگی ای دهان و دندان شما، دندانپزشک تشخیص دهد که سایر روش های ترمیم و زیبایی دندان برای شما مناسب تر است.

  • افرادی که طبق جنس دندان هایشان تمایل به تغییر رنگ در طول زمان در آن ها حس می شود.
  • بیمارانی که دندان قروچه دارند یا فک خود را به هم فشار می دهند ( زیرا در چنین افرادی احتمال شکستن دندان ها بدون استفاده از محافظ در هنگام خواب بالاست).
  • افرادی که دندان های خیلی کنج دارند (زیرا کامپوزیت امکان محدود برای صاف کردن دندان های کج دارد).
  • افرادی که مواد و استخوان کافی در دندان طبیعی آنها باقی نمانده است ( بستری برای چسباندن کامپوزیت وجود ندارد ).

افرادی که شرایط بالا را دارند، انجام کامپوزیت به آن ها پیشنهاد نمی شود.

پیشنهاد مطالعه : تفاوت کامپوزیت با لمینت

تأثیرات کامپوزیت دندان بر سلامت و زیبایی دندان

کامپوزیت‌ های دندانی در هر نوعی که باشند، تأثیر بسیار زیادی روی زیبایی ظاهری افراد خواهند داشت.

برای تست این موضوع می توانید یک عکس قبل از انجام کامپوزیت دندان بگیرید و با بعد از آن مقایسه کنید.

همان گونه که ذکر کردیم، کامپوزیت‌ دندان فقط برای داشتن ظاهر زیبا نیست. کامپوزیت در افزایش سلامت دها و دندان هم تاثیر خواهد داشت.

  • جلوگیری از شکستن دندان‌
  • پیشگیری از فرسایش و پوسیدگی دندان
  • رفع دندان‌ درد ناشی از فاصله بین دندان‌ها
  • و …

از جمله این موارد است.

طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است؟

پاسخ به این سوال بستگی به چند مورد دارد. مثلا :

  •  نوع ونیر کامپوزیت و میزان کیفیت و جنس آن

مثلا کامپوزیت سارماکو و کامپوزیت ips از بادوام ‌ترین و ماندگارترین کامپوزیت‌ ها در دندان‌پزشکی هستند. به علاوه وسائل مورد استفاده در دندان ‌پزشکی مثل قلم موی کامپوزیت دندان‌پزشکی، رنگ‌های کامپوزیت دندان و متریال مورداستفاده برای باندینگ و آماده‌ سازی دندان‌ هم در تعیین عمر روکش ‌اهمیت دارد.

  • میزان مهارت دندان ‌پزشک

دندان پزشک باید مهارت و تجربه کافی برای انجام کامپوزیت داشته باشد، تا بتواند با توجه‌ به شرایط دندان‌ ها، بهترین کار را برای مراجعه‌ کننده انجام دهد.

  • مراقبت‌های بعد از کامپوزیت دندان‌

در رابطه با عمر کامپوزیت دندان‌های جلو، گاز نزدن مواد غذایی سفت و رعایت بهداشت دهان و دندان در میزان ماندگاری این روکش‌ها تاثیر دارد.

اگر موارد بالا به درستی رعایت نشوند، عمر کامپوزیت ها کم می شود و ممکن است بیوفتند. مثلا اگر از چسب بی‌ کیفیت برای این نوع ترمیم استفاده شود در طول زمان خاصیت چسبندگی خود را از دست می دهد و کامپوزیت از دندان جدا می شود.

یا وجود بیماری‌های لثه می‌تواند سبب کنده شدن کامپوزیت شود؛ به طوری که با التهاب لثه، شاهد بزرگ شدن آن خواهید بود. این لثه بزرگ شده می‌ تواند کامپوزیت را تحت فشار قرار دهد و سبب شل شدن آن شود.

همچنین بسیاری اوقات به دلیل اینکه تاج دندان تاب تحمل کامپوزیت را ندارد، شاهد افتادن کامپوزیت دندان هستیم.

انواع کامپوزیت دندان

در ادامه به معرفی انواع کامپوزیت می پردازیم که در کلینیک دندان پزشکی طوسی در رابطه با درمان های ترمیمی و زیبایی انجام می دهیم:

1. ماکروفیل

کامپوزیت ماکروفیل بسیار ماندگار تر و با دوام تر است .این نوع کامپوزیت در چند دهه اخیر در دندان پزشکی ها حضور پیدا کرده که تفاوت آن با سایر مدل های کامپوزیت این است که از ذرات ۱۰ الی ۱۵ میکرومتری تشکیل می شود. به همین خاطر، اجرای ماده کامپوزیت دانه درشت دوام و مقاومت بیشتری برای دندان ها به همراه دارد. درنتیجه فرد مدت بیشتری از آن استفاده می کند. تنها عیبی که این نوع کامپوزیت دارد این است که بسیار سخت ترمیم می شود.

2. میکروفیل

 این مدل کامپوزیت طراحی طبیعی تر و ظاهری کاملاً یکدست دارد. کامپوزیت دندان میکروفیل نسبت به ماکروفیل از ذرات کوچکتری برای پولیش دندان ساخته می‌ شود. به همین دلیل ظاهر دندان کاملاً صاف، یکدست و طبیعی بدست آید. اما در عوض دوام و استحکام کامپوزیت در این مدل کمتر است. مشکلی که در مورد بالا ذکر شد، در این روش وجود ندارد و آن بسیار ساده ‌تر انجام می شود.

3. کامپوزیت هیبریدی

 قابل استفاده از ذرات مختلف می باشد که با ارائه این ذرات مختلف، امکانات گسترده تری در اختیار دندان پزشکان قرار می دهد. برخی ذرات ۱۰ الی ۱۵ میکرومتر و برخی ۴۰ میکرومتر هستند. و در سومین حالت اندازه ذرات مدل کامپوزیت میکرونانو هیبریدی کمتر از ۱۰۰ نانومتر است.

مزیتی که این نوع از کامپوزیت ها دارند این است، مقاومت بسیار خوب در برابر ساییدگی و ضربه دارند. اما ممکن است بعد از مدتی متوجه شوید دندان‌هایتان به زیبایی روزهای اولیه خود نیستند و مجبور شوید آن ها را ترمیم کنید.

4. نانو کامپوزیت

این مدل از کامپوزیت ها، ایراداتی که در کامپوزیت ها هیبریدی وجود داشت را برطرف کرده اند. نانوکامپوزیت درحال حاضر جزو کاربردی ‌ترین نوع کامپوزیت ها است. این مدل هم در برابر ساییدگی مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می دهد و از آن می توان برای حل مشکل دندان های عقب استفاده کرد.

نانوکامپوزیت قابلیت پولیش بسیار خوبی دارد که مشکلات سایر مدل ها را رفع می کند.

سوالات متداول کامپوزیت دندان

آیا کامپوزیت دندان دائمی است؟

کامپوزیت یک روش دائمی نیست اما موارد زیادی می تواند عمرش را طولانی تر کند. مثلا : دندانپزشک، میزان مراقبت بیمار، رعایت بهداشت دهان و دندان، رژیم غذایی مناسب و …

اگر موارد گفته شده رعایت شود، کامپوزیت ها عمری حدودا ده ساله خواهند داشت.

برای اصلاح نامنظمی دندان ها، کامپوزیت کنیم یا ارتودنسی؟

در واقع برای این که روش درمانی در این مورد تعیین شود باید وضعیت دندان ها توسط پزشک بررسی گردد تا میزان نامرتب بودن دندان ها مشخص شود. اگر بهم ریختگی زیاد نباشد با کامپوزیت رفع می شود.اما اگر میزان بهم ریختگی زیاد باشد، تنها روش رفع آن ارتودنسی است.

ونیر کامپوزیت همان کار کامپوزیت را انجام می دهد؟

ونیر کامپوزیت ها درواقع نوعی از کامپوزیت هستند که از آن ها برای پر کردن فاصله بین دندان ها استفاده می شود. همچنین در مواردی که دندان های جلویی دچار شکستگی شده باشد هم، می توان از آن ها استفاده کرد. علت اینکه از ونیر کامپوزیت برای دندان های جلو استفاده می شود این است که این نوع کامپوزیت رنگ طبیعی تری دارد و جلب توجه را کمتر می کند. پس درنتیجه می توان گفت که ونیر کامپوزیت هم کار کامپوزیت معمولی را انجام می دهد هم مزیت های دیگری نیز دارد.

6 عامل موثر در طول عمر کامپوزیت دندان

مراحل انجام کامپوزیت

این موضوع که بدانید فرآیند انجام کامپوزیت چگونه پیش خواهد رفت، به آرامش و اعتماد شما به پزشک کمک خواهد کرد. اقداماتی که در هر مرحله از روش کامپوزیت دندان انجام می شود عبارتند از:

1. مشاوره اولیه

برای شروع کار باید با پزشک خود یک جلسه مشاوره اولیه داشته باشید. دندانپزشکان کلینیک دندان پزشکی طوسی قبل از انجام کار درباره موارد متفاوتی مانند نحوه کار، مراقبت های بعد از این درمان، عوارض احتمالی، رنگ کامپوزیت، نتیجه کار و … با شما صحبت خواهند کرد تا شما با خیالی آسوده انجام کامپوزیت دندان خود را به ما بسپارید.

2. انتخاب رنگ روکش

دراین مرحله باید درجه رنگی روکش خود را انتخاب کنید. پالت های رنگی متفاوتی در اختیار شما قرار داده خواهد شد که از بین آن ها می توانید انتخاب کنید. اما فراموش نکنید که این انتخاب رنگ تنها به سلیقه شخصی شما نباید باشد. مواردی مانند : رنگ پوست، چشم، دندان های کناری، مو و …در این انتخاب تاثیرگذار خواهند بود.

3. پاکسازی لثه و دندان

پس از اینکه دندان پزشک سلامت دندان های شما را بررسی کرد و مطمئن شد که پوسیدگی وجود ندارد، باید سطح آن را کاملا پاک کند تا خشک باشد. زیرا وجود رطوبت در دهان شما سبب می شود، چسب به خوبی عمل نکند و کامپوزیت دندان شما بیوفتد.

4. تراشیدن مینا دندان

در مرحله بعد نوبت به نصب می رسد. پزشک برای نصب کامپوزیت ونیر، اگر نیاز به تراشیدن دندان باشد، به مقدار بسیار کمی سطح دندان را می تراشد. این مرحله توسط کاندیشنر ژل انجام میشود. اما نکته قابل ذکر این است که این مرحله یعنی تراشیدن دندان بیشتر برای انجام لمینت رواج دارد نه کامپوزیت.

5. اسیدشویی دندان

حال برای اینکه مواد کامپوزیتی پیوند محکم تری با دندان داشته باشند، اسیدشویی انجام می شود. یک ژل که حاوی 30 الی 40 درصد اسید فسفریک است در قالب سرنگ روی دندانی که باید کامپوزیت شود، تزریق میشود. 15 ثانیه صبر می کنید و بعد دهانتان را شست و شو می دهید. بعد از اینکه این مواد از روی دندان پاک شد باید دندان کامپوزیت شده خشک شود تا مواد رزین روی آن اعمال شود.

​6. پر کردن دندان با کامپوزیت

در مرحله ششم کمی از مواد کامپوزیت روی سطح دندان قرار داده می شوند تا رنگ آن تایید نهایی را توسط مراجعه کننده بگیرد. سپس مواد رزین با چسب مخصوص به سطح دندان چسبانده می شود. این ماده حاوی کاتالیست های پیوند دهنده است که وقتی لیزر به آن تابیده شود، فعال می شود.

7. سفت کردن مواد رزین با لیزر

حال باید چسب روی دندان ها خشک شود و پروسه درمان نیز آغاز خواهد شد. فرآیند درمان به طور دقیق و اصولی انجام شود. مثلا موادی که روی دندان قرار داده شده باید زیر نور آبی بمانند؛ که این نور آبی توسط دستگاه خاصی مانند لیزر ساطع می شود.

8. پولیش

در این مرحله مواد اضافی از روی دندان برداشته می شود و برای درخشان شدن سطح دندان از پولیش استفاده می شود. به عبارتی بلندی ها و اضافات مواد حذف می شود تا دندان ها مشکلی از جهت کارایی پیدا نکنند. پولیش کامپوزیت ونیر در جلسات بعد نیز تکرار می شود. زیرا مقدار فرو رفتگی و بیرون آمدگی سطح یا تغییرات باید یادداشت شود. از آنجایی که عملیات پولیش دندان بعد از کامپوزیت به تخصص و مهارت نیاز دارد، باید به یک کلینیک دندانپزشکی حرفه ای مانند مجموعه طوسی مراجعه کنید.

9. تست کردن

درانتها پزشک دندان ها را به حالت حرف زدن و جویدن در می آورد. همچنین میزان راحتی کامپوزیت تست شود تا درآینده مشکلی ایجاد نکند که سبب شکستن کامپوزیت شود. چنانچه سایز این روکش ها بلند بود، دندانپزشک باید آن را صیقل دهد.

توصیه ما

اگر هرگونه آسیبی به کامپوزیت ها وارد شد، به دندانپزشک مراجعه کنید. اما اگر به هر دلیلی امکان مراجعه برای شما فراهم نبود یک سری اقدامات اولیه ی لازم را باید انجام دهید تا از آسیب بیشتر و ایجاد عفونت جلوگیری شود. از جمله ی این اقدامات:

  • اگر کامپوزیت دندانتان شکست، از دندانتان خارج کنید و مراقب باشید قورت ندهید.
  • جهت حفظ بهداشت دهان و دندانتان روزی ۲ بار آب نمک قرقره کنید.
  • درصورتی که کامپوزیت آسیب دید، مراقب باشید و درهنگام جویدن یا گاز زدن فشار نیاورید.
  • شکاف ایجاد شده روی کامپوزیت را بعد از هر وعده ی غذایی مسواک بزنید تا باقیمانده غذا در آن جمع نشود.

سخن پایانی

کلینیک دندان پزشکی طوسی با ارائه کلیه خدمات اصلاح و ترمیم دندان، شما را از شر دندان های معیوب خلاص کرده و لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد. اگر نیاز به مشاوره و راهنمایی در رابطه با انتخاب روش مناسب برای ترمیم دندان های خود دارید، می توانید با ما تماس حاصل فرمایید یا فرم مشاوره موجود در سایت را پر کنید.

پیشنهاد مطالعه : مراقبت های بعد لمینت

لطفا اطلاعات زیر را وارد کنید.

تاریخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *